The Tasty Caker

The art of cake decorating

Royal Icing: het vergeten medium

Helaas is niet iedereen bekend met Royal icing. Dus zal ik eerst proberen uit te leggen wat Royal icing is. Royal icing word gemaakt van losgeklopte eiwitten gemengd met Poedersuiker en evt een beetje water. Soms kunnen hier nog kleur en smaakstoffen aan worden toegevoegd. Tegenwoordig word er ivm het risico op salmonella vaak gekozen voor gepasteuriseerd eiwitpoeder ipv verse eieren. 


Het recept waarin royal icing voor het eerst word beschreven stamt zoals ik op mijn home page schreef uit 1769.  Royal icing kreeg zijn naam omdat het in 1840 was gebruikt op de bruidstaart van Queen Victoria. 

Toepassingen van Royal icing

Royal icing is te gebruiken voor zeer veel verschillende toepassingen. 

Een van de bekendste toepassingen is van het versieren van koekjes. 

Iedereen kent wel van uit zijn jeugd de  gekleurde lik koekjes. 

Dat laagje op het koekje is gemaakt met royal icing. 

Naast het aanbrengen van een laagje royal icing op een koekje kun je royal icing ook gebruiken als lijm om met bijv koekjes te bouwen. 

Zoals met een koekhuisje die je hieronder ziet.

Koekhuisjes met royal icing

Naast het gebruik van Royal icing voor koekjes kan Royal icing ook worden gebruikt voor het decoreren van taarten. Bij het decoreren van taarten heb je keuze uit verschillende stijlen. Zo kun je heel basic een taart versieren met een gespoten rand. 

Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. 

Zo heb je bijvoorbeeld: 

  • Stringwork
  • Australian stringwork
  • Oriental string work
  • Colorflow/runout techniek
  • English Overpiping 
  • Lambeth method
Met name de boven genoemde technieken zijn technieken die mij als Tasty Caker aanspreken en die je terug ziet in mijn creaties. 

Stringwork

Stringwork is een prachtige techniek maar wel voor de meesters met een strakke hand en een engelen geduld. 

Hiernaast op de foto zie je een voorbeeld van stringwork. 


Bij stringwork wordt de taart verdeeld in segmenten. Op elk segment word een brug tegen de taart gespoten.Deze brug word in laagjes opgebouwd. Dit moet allemaal erg strak en netjes gebeuren. De brug is je basis waarop je lijnenwerk rust. Je begrijpt dat als de brug scheef is dit heel erg zichtbaar word. 


De kunst is om de lijnen die je op je brug laat rusten kaars recht en met een klein spuitmondje te spuiten. De meesters bevelen een spuitmondje PME 0 of PME 00 aan. En er schijnt zelfs een Wilton spuitmondje 000 te zijn. 

Australian stringwork

Australian Stringwork

Australian stringwork is een variatie op het hierboven beschreven stringwork. 

Bij stringwork word er een brug tegen de taart gespoten. Echter bij Australian stringwork zweeft de brug in de lucht en word de brug gedragen door het stringwork. 


Het zwevende effect word bereikt door de brug eerst te spuiten op kopspelden die je in de taart steekt. Vervolgens laat je de brug drogen. Als deze droog is verbindt je de brug met de taart door je stringwork aan te brengen. Wanneer je voldoende strings hebt gespoten (+/- een half segment) kun je een kopspeld verwijderen. Zo ga je door totdat je alle segmenten zijn voorzien van stringwork en er geen kopspelden meer nodig zijn. Vervolgens heb je een brug die zweeft. 

Oriental Stringwork

Oriental Stringwork

Oriental Stringwork is een op zichzelf staande techniek. Bij oriental stringwork spuit je stringwork en versla je de zwaartekracht. Dit is dan ook het verwonderlijke aan deze vorm van stringwork.Allereerst verdeel je de taart in segmenten en bepaal je de hoogte waarop je je dots gaat spuiten. 

Deze dots ga je verbinden doormiddel van je stringwork. Dit worden als het ware boogjes die de dots verbinden. Je kunt de boogjes in diverse kleuren spuiten voor verschillende effecten. Het overwinnen van de zwaartekracht doe je door de taart eerst op de kop te zetten op een dummy. Dan spuit je eerst een ronde met boogjes. Deze laat je drogen en vervolgens kun je de taart weer keren. Daarna spuit je de boogjes in de normale positie van de taart. En voilĂ  !

Colorflow / Runout

Bij color flow of runout spuit je eerst een dun lijntje met icing om de vorm aan te geven. Daarna vul je de vorm met vloeibare royal icing. De icing in 10 sec icing. Dat houd in dat als je een druppel in je bakje icing valt deze binnen 10 sec samensmelt met de rest van de icing. 


Dit geheel laat je dan drogen en kun je verder versieren. Zoals op de foto.

English over piping

English Overpiping

Bij English over piping word het ontwerp geleidelijk opgebouwd. 

Er word veel gewerkt met scrolls. Deze hebben de vorm van een S of van een C. Deze kunnen ook gespiegeld zijn. 

De scrolls worden verder opgebouwd met lijnen werk. Vervolgens wordt er aflopend van  een spuitmondje 3 naar en 2 naar een 1 een lijntje gespoten over de scroll. Dit zorgt voor een zeer delicate afwerking. 

Lambeth Method

Lambeth Method

De lambeth method is een veel uitgebreidere versie van English overpiping. 

Veelal zijn het hele sierlijke Rococo achtige taarten. Ook erbij word de taart opgebouwd in meerder lagen. 

Oops! This site has expired.

If you are the site owner, please renew your premium subscription or contact support.